luni, 8 februarie 2010

Martisoare sau bijuteriiObiceiul daruirii martisorului este mostenit de la daci si romani si îsi are originea in credintele si practicile agrare. Este un obicei specific romanesc, pe care nu il regasim la alte popoare. Martius este de origine latina si de aici martisor care ­ este numele popular al lunii martie. Pentru romani, 1 martie era prima zi din an si atunci il sarbatoreau pe Marte, zeul fortelor naturii.
Semnificatia martisorului
Martisorul, obicei specific romanesc, isi are originea in vremurile stravechi. In urma sapaturilor arheologice au fost descoperite martisoare sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu. Ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie era atribuita vietii, deci femeii, iar albul, intelepciunii barbatului.
De altfel snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii ca o permanenta miscare a materiei. Culorile alb si rosu au ramas pana in zilele noastre ca simbol al sexelor, ele fiind regasite si la bradul de nunta si inmormintare.
In Moldova si Bucovina martisorul consta dintr-o moneda de aur sau de argint legata cu un snur alb si rosu la gatul copiilor. Se credea ca portul martisorului face ca acestia sa aiba noroc. Fetele purtau martisorul timp de douasprezece zile la gat, api il prindeau in par si-l tineau astfel pana la sosirea berzelor sau pana ce inflorea primul pom. Dupa aceea, cu snurul legau creanga pomului, iar cu banul respectiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu